Lloyd LP 400 uit 1954. Een 'Liebhaberstück' voor Frans.  – Oldtimers in Auto Motor Klassiek (2023)

Table of Contents
22 Reacties Geef een antwoord

in Toevallige ontmoetingen

doorDirk de Jong22 Reacties

Lloyd LP 400 uit 1954. Een 'Liebhaberstück' voor Frans. – Oldtimers in Auto Motor Klassiek (1)

Een bijzonder verhaal dat je het best zou kunnen omschrijven als: “Sloop doet leven!”. Maar laten we eerst deze oldtimer eens onder de loep nemen. Voor een bedrag van bijna 4.000 gulden kon de Lloyd LP 400 de showroom verlaten. De motor was een tweecilinder tweetakt van 386 cc, de topsnelheid was maar liefst 75 km per uur. De grote B op de kofferklep laat het land van herkomst zien: België.

‘Halb Stahl’

Na de oorlog was in Duitsland het staal op de bon, dus schaarste. Het frame van de Lloyd LP 400bestaat dan ook voornamelijk uit hout. Gelukkig waren er al wel stalen plaatdelen, maar het dak daarin tegen was weer van triplex, overtrokken met een leerdoek. (Als er een scheur in het canvas kwam dan plakte men er een pleister op, in de volksmond werd het vervolgens een Leukoplast Bomber.) De Lloyd werd goed verkocht, zeker toen er meer types verschenen: De Lloyd 250 was een uitgeklede, goedkopere versie, er werden ook Lloyds GS verkocht (Ganz Stahl). In 1957 kwam er een luxe variant; de Lloyd Alexander, die meer luxe bood.

Sloop doet leven

Lloyd LP 400 uit 1954. Een 'Liebhaberstück' voor Frans. – Oldtimers in Auto Motor Klassiek (2)

De eerste Belgische eigenaar van de Lloyd LP 400deed na het werkzame leven van de auto over aan de buren. DeLloyd LP 400werd is de tuin gezet om als speelplaats voor de kinderen te dienen. Het laat zich raden dat de auto in no time werd gesloopt en na enige tijd afgeleverd bij de sloper. De slopershamer bleef even achterwege, want hij werd gevonden door een liefhebber die zijn oldtimerverzameling wilde uitbreiden met dit bijzondere autootje. Sterker nog, er werd weer een begin gemaakt met het herstel.

“Wer der Tot nicht scheut fährt Lloyd”

Frans was niet bang voor deze waarschuwing en vond uiteindelijk deze Duitse tweetakt bij een garage in Dirkshorn. De Lloyd LP 400bleek nog de originele motor te hebben (matching numbers) en Frans liet de auto technisch gezond maken in het Duitse Bruchhausen-Vilsen.

RDW puzzel

Frans: “Het was een puzzel om de Lloyd LP 400 op Nederlands kenteken te krijgen, want het oude Belgische kenteken was daarvoor nodig. Een groot geluk was dat ik een boekje tegenkwam van de eigenaar en zijn adres, zodat de zoektocht via Belgacom kon beginnen. Ik kwam met de verbaasde man in contact die me nog een foto kon sturen van de auto met het Belgische kenteken. De auto is weer aan herstel toe, het houten frame moet worden vernieuwd, nieuw dakleer en werkzaamheden aan het interieur. Gelukkig heb ik alle onderdelen paraat zodat hij in de toekomst weer op de weg kan verschijnen.”

Ze waren sterk en solide

De Lloyds zijn gewoon grappige kleine autootjes uit lang vervlogen tijden. Aan de types met verschillend vermogen heeft de dochteronderneming van Borgward indertijd veel geld verdiend. Het trieste is dat het merk geen lange levensduur heeft gehad, Borgward ging jammer genoeg failliet…

Humor

Frans kon altijd genieten van de reacties die hij kreeg: “Mijnheer, ik heb thuis nog iets van Lloyd wat u niet heeft.” “Wat gaaf, wat dan?” “Het originele doosje!” en “Als het gaat regenen mag u het autootje wel in mijn kofferbak zetten hoor.”

Abonneer nu ook en ontvang elke maand Auto Motor Klassiek in de bus!

Lloyd LP 400 uit 1954. Een 'Liebhaberstück' voor Frans. – Oldtimers in Auto Motor Klassiek (3)
Lloyd LP 400 uit 1954. Een 'Liebhaberstück' voor Frans. – Oldtimers in Auto Motor Klassiek (4)
Lloyd LP 400 uit 1954. Een 'Liebhaberstück' voor Frans. – Oldtimers in Auto Motor Klassiek (5)
Lloyd LP 400 uit 1954. Een 'Liebhaberstück' voor Frans. – Oldtimers in Auto Motor Klassiek (6)
Lloyd LP 400 uit 1954. Een 'Liebhaberstück' voor Frans. – Oldtimers in Auto Motor Klassiek (7)
Lloyd LP 400 uit 1954. Een 'Liebhaberstück' voor Frans. – Oldtimers in Auto Motor Klassiek (8)

22 Reacties

Geef een reactie
 1. Prachtig! Die garage in Bruchhausen-Vilsen ben ik een paar jaar terug geweest met een groep vrienden van onze VW club. Toen we daar lopend kwamen kijken gingen alle deuren dicht en de eigenaar had geen tijd. Toen we de volgende dag terugkwamen met onze Spijlbussen en Ovaalkevers had hij alle tijd voor ons en we mochten overal in de garage en kantoor kijken.
  Ook liet hij ons zijn museum zien, zo’n honderd meter verderop. Echt schitterend! Hele mooie zeldzame Borgwards en Lloyds. Hij had meerdere auto’s in de garage voor onderhoud en restauratie. Kijk maar eens op Google en tik op de balk Bruchhausen-Vilsen Borgward in en geniet van de foto’s. Voor de garage een oud tankstation met winkel, ook geheel in stijl. En tik je op de Google balk Br-V Lloyd in dan zie je zelfs de foto’s die bij het bovenstaande artikel staan.
  En ben je ook een stoomtrein liefhebber dan is Bruchhausen-Vilsen helemaal de place to be. Er is daar een prachtig emplacement met station en resauratiewerkplaats.
  Ook zijn er op YouTube diverse filmpjes te zien van deze unieke garage.
  Veel plezier.

  Beantwoorden

  • we hebben heerlijk gegeten in de stations restauratie terwijl de heren Wichnewsky met de Lloyd aan het stoeien waren.

   Beantwoorden

  • Ik herinner me een oud oom en tante van mijn moeder. Woonachtig in Franeker/Friesland, jaren zestig. “Omke Sije” en “tante Anne” hadden destijds ook een Lloyd in dezelfde groene kleur. Ik vond dat toen als kind een grappig autootje. Beetje Donald Duck stijl.
   Nooit geweten dat Lloyd uit de Borgward familie komt.

   Beantwoorden

 2. De cabrio is een 2 cil 4 tact.

  Beantwoorden

 3. Dankje voor je reactie

  Beantwoorden

 4. Dankje voor de reactie.

  Andre

  Beantwoorden

 5. Trouwens is dit een viertaktmotor

  Beantwoorden

 6. Heb er zo een gerestaureerd ongeveer 30 jaar geleden had toen het kenteken RG 15 75 benieuwd of dit autotje nog bestaat.is verkocht wegens ruimtegebrek wil het misschien wel terug 😀

  Beantwoorden

 7. Inderdaad foto met Belgiche nummerplaat kan niet bestaan hebben .De eerste waren in email de tweede met vijf letters of cijfers door alkaar maar met orde b.v. eerst een numer dan eerst een leter dan per twee enz. Dan met zes eerst 3cijfers .drie letters en dan later eerst drie nummers en dan
  de leters .Nu met zeven dus een 1 of twee van voor en dan eerst drie leters en dan drie cijfers dus nu de vijfde generatie nummer platen en ALTIJD met rode nummering op een witte achtergrond

  Beantwoorden

  • beste heren, de foto met het kenteken is wat ik van de voormalige Belgische eigenaar toegestuurd heb gekregen.
   ik ben er vanuit gegaan dat dit klopte en het bij de RDW ingediend waarna ik een Nederlands kenteken heb verkregen.
   informatie over een vergelijkbaar iets als een Nederlandse RDW in België heb ik niet kunnen vinden.
   maar ik vind het wel heel fijn dat u met deze informatie komt, dat maakt het voor mij interessant om het verder uit te zoeken.
   mijn dank 😉

   Beantwoorden

 8. Sorry hoor, maar het kenteken op de laatste foto met bijschrift ” Gelukkig werd een foto gevonden met daarop ook de Belgische kentekenplaten” lijkt me allerminst Belgisch…. Ik woon al m’n hele leven in België en zag zulke platen nooit. Ook op foto’s van mijn vader zaliger (1907-1991) vind ik zulke exemplaren niet terug. Zijn jullie zeker dat dit Belgische zijn?

  Beantwoorden

 9. geweldig autootje in mijn jonge jaren toen ik nog in nederland leefde en in de autohandel was met willem leder verkopen we vele lloyds goedkoop en betrouwbaar heb nog een paar latere lloyds geïmporteerd

  Beantwoorden

 10. Goedemiddag
  Ik heb hier nog een smierplan liggen volgens mij van een Lloyd 400 Is een stuk karton van ongeveer 50×75 Cm Misschien is dat wat voor deze Meneer van de Lloyd? Hoor het graag dan. Vr gr Fokke vd Veen

  Beantwoorden

  • Wat sportief om dat aan te bieden! chapeau.

   Beantwoorden

  • Hallo Fokke
   Ben niet de meneer van deze auto,maar ben wel in het bezit van een Lloyd lp400.
   Zou u mij het smeerplan willen verkopen.
   Hoor graag van u terug

   Beantwoorden

   • Wij zijn in begin jaren vijftig dealer geweest in Nijmegen we verkochten regelmatig een Lloyd zoals bestel en cabrio’s we waren zeer goed in de afstelling van de auto’s vooral de ontsteking en ontkolen van de complete uitlaat met brander de kool aansteken in de achterdemper en met lucht de hele uitlaat schoonbranden later kwam de twee cilinder viertaktmotor was geen bestseller Nimag was importeur van Ferguson tractoren en Standard acht en Vanguard zodoende werden we ook Lloyd dealer hij zat in Leidschendam in broeikassen stonden ze droog Verplicht was toen een Lloyd bestelauto helemaal houd en plastic als service auto af te nemen met een traktor er op ik heb nog foto’s van dat spul .Gr.Stef Hartogs

    Beantwoorden

    • Hallo Stef
     Ben een cabrio aan het restaureren,heeft u nog info daarover, of over andere types.

     Beantwoorden

     • Nee ik heb niets meer van.

    • wat een gaaf verhaal, de bestelbusjes zijn ook prachtig. de Lloyd LT600 onder andere volgens mij. foto’s goed bewaren of ergens publiceren.

     Beantwoorden

   • beste Anne, ik ben de eigenaar van de Lloyd LP400. ik zal kijken of er ergens in het werkplaatshandboek een smeerplan staat.

    Beantwoorden

  • ik kan in mijn werkplaatshandboek helaas geen smeerplan vinden, mocht er 1 over zijn dan hou ik me aanbevolen ! groet, Frans de Bruijn

   Beantwoorden

   • Jammer,toch bedankt voor de moeite.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated: 01/14/2023

Views: 6272

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.